Bodycams
Boa’s hebben soms te maken met onveilige situaties, bijvoorbeeld als mensen agressief worden. Zij vormen dan een bedreiging voor handhavers en de mensen die in de buurt zijn. Daarom dragen de boa’s van Ouder-Amstel een bodycam. Dat is een kleine draagbare camera op hun uniform.
Veiligheidsgevoel vergroten en agressie/geweld verminderen
We vinden de veiligheid van onze handhavers belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat door de bodycam handhavers zich veiliger voelen. Bovendien is het aantal gevallen van agressie en geweld tegen handhavers verminderd.
Werkwijze bodycams
- De handhaver start alleen de opname in situaties die (dreigen te) escaleren.
- De handhaver waarschuwt altijd eerst en start pas daarna de opname.
- De bodycam staat altijd op stand-by. Hiermee worden geen beelden opgeslagen.
- Drukt de handhaver de opnameknop in? Dan legt de bodycam de 60 seconden daarvoor ook vast. Op deze manier is ook de aanleiding van de situatie vastgelegd.
- Is er niets aan de hand en gebruikt de handhaver de opnameknop niet? Dan worden de beeldopnames automatisch (na 60 seconden) overschreven. Dan zijn er geen beelden opgeslagen.
Privacy en beveiliging van de beelden
Alle beelden op de bodycam zijn goed beveiligd. De beelden zijn onleesbaar en kunnen niet ter plekke worden bekeken of verwijderd. Na elke dienst worden de beelden opgeslagen op een beveiligde server.
De opnames worden automatisch na 28 dagen verwijderd. Behalve als er een juridische reden is om de opnames langer te bewaren. De opnames mogen alleen worden gebruikt bij een aangifte of klacht. Het Openbaar Ministerie mag de opnames opvragen voor strafrechtelijk onderzoek. Zie ook: Privacyverklaring bodycams.
Recht op bekijken beelden
De gemeente gaat veilig met de beelden om. We houden ons aan de regels van de privacywetgeving (AVG). Bent u zelf gefilmd met een bodycam? Dan mag u een inzageverzoek doen om de opnames die van u zijn gemaakt te komen bekijken.
Volg ons