Oud & Nieuw 2024/2025, dit zijn de (vuurwerk)regels

Wanneer mag er vuurwerk afgestoken worden? De gemeente Uithoorn volgt de landelijke regels rondom het afsteken van vuurwerk. U mag alleen categorie F2 vuurwerk afsteken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Categorie F1 vuurwerk mag u het hele jaar door kopen en afsteken (maar u mag geen overlast veroorzaken).

Vuurwerk dat niet meer mag worden afgestoken: 

  • Vuurwerk uit de categorie F 3
  • Knalvuurwerk (zoals rotjes)
  • Knalstrengen (zoals chinese matten)
  • Lossen enkelshotbuizen (single shots)
  • Losse vuurpijlen
  • Romeinse kaarsen en babypijltjes

U kunt een taakstraf of boete of straf krijgen als u zich niet aan de regels houdt. En uw vuurwerk wordt in beslag genomen.

Hoe herken je legaal vuurwerk? 

Naast een Nederlandstalige handleiding moet er op de verpakking van legaal vuurwerk de volgende informatie staan:

  • de tekst: 'Geschikt voor particulier gebruik';
  • welke categorie vuurwerk het betreft: F1 of F2. Producten met de letters T of P zijn geen vuurwerk. Deze producten kunnen andere veiligheidsvoorschriften hebben en mogen niet als consumentenvuurwerk gebruikt worden;
  • minimale leeftijd en minimale afstand;
  • informatie over de fabrikant;
  • het artikeljaar;
  • een vermelding of afbeelding van de effecten van het vuurwerk na het afsteken.

Voor vuurwerk uit het buitenland gelden dezelfde eisen.

Verkoopdagen vuurwerk

De verkoop van F2 vuurwerkproducten voor consumenten kan alleen in de winkel tijdens de 3 vuurwerkverkoopdagen. De verkoopdagen zijn gewoonlijk de laatste 3 dagen van het jaar. Omdat er op zondag geen vuurwerk mag worden verkocht, gaat het in 2024 om: 
Zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december. U mag maximaal 25 kg vuurwerk per huishouden hebben.

Veilig vuurwerk afsteken en meekijken als omstander

Gaat u tijdens de jaarwisseling vuurwerk afsteken of kijkt u mee als omstander? Steek veilig vuurwerk af en wees voorzichtig als omstander: 

  • lees de gebruiksaanwijzing;
  • draag een vuurwerkbril, ook als omstander;
  • houd afstand (minimaal 8 meter), ook als omstander;
  • gebruik een aansteeklont;
  • let op uw kleding, ook als omstander: geen capuchon, geen licht ontvlambare materialen, geen openstaande laarzen of zakken.
Houd rekening met elkaar

Niet iedereen vindt vuurwerk leuk of kan daar tegen. Vuurwerk afsteken moet veilig gebeuren. Het is belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt voor een veilige en feestelijke jaarwisseling. Dus gooi geen vuurwerk naar anderen of dieren en houd u aan de afsteektijden.

Boetes

De gangbare boetes zijn bij ‘lichtere” vuurwerkovertredingen al snel honderden euro’s. Bij minderjarigen kan ook een leer- of werkstraf worden opgelegd. Volwassenen krijgen een aantekening in het strafblad. Daardoor kunt u mogelijk geen VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) krijgen. Een VOG heeft u soms nodig voor een nieuwe baan, stage, zzp-opdracht of vrijwilligerswerk. Op het bezit of afsteken van zwaar ‘professioneel’ vuurwerk, staat maximaal 6 jaar gevangenisstraf. 

Halt straf voor kinderen tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar die verboden vuurwerk afsteken kunnen een HALT-straf krijgen. Bij lichte overtredingen kunnen ze zo een boete voorkomen. Jongeren krijgen dan van stichting Halt een straf om ze aan te sporen tot ander gedrag, bijvoorbeeld door rommel op te ruimen en excuses aan te bieden. Na een Halt straf krijgen zij geen aantekening in hun strafblad. 

Ondergrondse containers dicht

Alle ondergrondse en GFT-containers worden op 31 december vanaf ongeveer 10.00 uur afgesloten. Op 1 januari worden alle containers weer geopend. Afval mag niet naast de containers geplaatst worden. U kunt hiervoor een boete krijgen. 
Vanaf vrijdag 22 december worden ook zwerfalvalprullenbakken weggehaald om schade door vuurwerk te voorkomen. Deze prullenbakken worden vanaf 2 januari weer teruggeplaatst. 

Meld overlast

De gemeente, politie, brandweer en het Openbaar Ministerie zullen tijdens Oud en Nieuw, en de dagen ervoor, extra veiligheidsmaatregelen treffen. Zo is er meer politie en brandweer op de been, huren we extra beveiligers in en zijn er meer handhavers op straat. Niet alleen in uniform, maar ook in burger. Inwoners kunnen ook een steentje bijdragen. Is er iets niet in de haak of ervaart u overlast? Meld het, zodat we in kaart krijgen waar er overlast is en we hierop de benodigde actie op kunnen nemen. 

Waar kunt u een melding doen?