Tuin vergroenen

Staat u op het punt om aan de slag te gaan met de tuin, omdat u net verhuisd bent, de tuin wilt ophogen of toe bent aan renovatie? Hieronder zes redenen en een stappenplan om uw tuin te vergroenen!

1. Natuur is goed voor uw gezondheid

Een groene omgeving heeft een positief effect op uw gezondheid, vermindert stress en zorgt voor een toename van uw geluksgevoel.

2. Gezellig en rustgevend

Zelfs als u liever een tuin met strakke tegels heeft, geniet u meer van bloeiende borders met heesters, vaste planten of groene klimmers.

3. Tuin met veel tegels is vele malen warmer

Planten en bomen helpen om de gevoelstemperatuur te verlagen met 7 tot 15 °C. Til dit naar een hoger niveau met een groen dak van mos en gras met waterberging.

4. Voorkom dat het riool overstroomt

Vang regenwater op in uw gazon, border, vijver of regenton. Zo kan het water wegzakken en voorkomt u overlast.

5. Vogels, bijen en vlinders

Een biodiverse tuin helpt de natuur in stand houden, is beter beschermd tegen plagen en blijft veel langer mooi.

6. De waarde van uw huis

Een aantrekkelijke tuin verhoogt de waarde van uw huis en maakt een positieve indruk op potentiële kopers.

Vergroen uw tuin in zeven stappen

Ons klimaat verandert. Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een periode van aanhoudende droogte. Heftige regenbuien leiden tot veel overlast. En droogte veroorzaakt schade en lage grond- waterstanden. En vergeet ook niet dat langdurige hitte bij veel mensen tot gezondheidsklachten leidt. Het klimaat is een zaak van de lange termijn, maar maatregelen van vandaag hebben morgen al effect. Gezamenlijk kunnen we maatregelen nemen om problemen te voorkomen. Als inwoner kunt u zelf ook een steentje bijdragen door regenwater in eigen tuin af te voeren in plaats van in het riool.
En door de tuin te vergroenen. 

Doet u mee?

Kijk eens goed rond in uw eigen tuin. Zijn al die tegels wel echt nodig? Hoe kun u uw tuin heel eenvoudig en onderhoudsvriendelijk groen maken? Belangrijk is om te kijken wat het beste bij u past. Hoeveel tijd heeft u, heeft u groene vingers en waar wilt u de tuin voor gebruiken? In zeven stappen helpen wij u op weg naar een eenvoudig te onderhouden groene en bloeiende tuin! Met als voordeel:

  • Groen neemt water op en daarmee wordt tijdens extreme regenval het riool minder belast.
  • Groen verbetert de luchtkwaliteit en verlaagt de concentratie fijnstof.
  • Groen geeft schaduw en verkoeling in de steeds warmere zomers.
  • Groen vergroot het leefgebied van vogels, insecten en andere dieren.
  • Groen zorgt voor minder omgevingsgeluid.
  • Groen vermindert stress en is goed voor gezondheid en welzijn.

Stappenplan ‘makkelijk groen’

1. Onderzoek de mogelijkheden

Om uw versteende tuin te veranderen naar een groene tuin zijn vier vragen belangrijk:

  • Ligt de tuin in de schaduw of juist in de volle zon, of daar tussen?
  • Welke grondsoort ligt er in de tuin?
  • Hoeveel tijd is er per maand beschikbaar voor onderhoud?
  • Hoeveel geld is er beschikbaar?

2. Maak een beplantingsplan

Hoe wilt u dat uw tuin eruit gaat zien?
De basis van een makkelijke tuin zijn bodembedekkers. Een tuin kan met diverse bodembedekkers worden beplant, zoals maagdenpalm (maakt een tuin snel groen!), bloembollen, struiken en kleine bomen. En u kunt ook kiezen voor bodem- bedekkers die aantrekkelijk zijn voor vlinders of bijvoorbeeld ook groen zijn in de winter. 

  • Voorbeelden van planten voor tuinen met veel zon zijn: kattenkruid, zonnehoed, sedum, vrouwenmantel, herfstaster, vaste geranium, duizendknoop, rudbeckia, salie.
  • Voorbeelden van planten voor tuinen met half zon zijn: vrouwenmantel, maagdenpalm, vaste geranium, longkruid, zenegroen, herfstaster, dikkemanskruid, duizendknoop, zonnehoed, vetkruid, smeerwortel, goudaardbei.
  • Voorbeelden van planten voor tuinen met veel schaduw: varens, smeerwortel, maagdenpalm, dikkemanskruid, goudaardbei, lievevrouwebedstro, kaukasische vergeet-me-nietu, mansoor, schuimbloem, reuzedovenetel

3. Verwijder de tegels

Wilt u wel graag een terras in uw tuin, laat dan een deel van de tegels liggen. Maak een opsluitrand tussen het tuindeel dat u wilt beplanten en het terrasgedeelte, zodat de tegels langs de border niet wegzakken. Die opsluitrand kan van de weggehaalde tegels gemaakt worden. Dat sluit mooi aan op de gelegde tegels en het is goedkoop!
De overige tegels kun u ook goed hergebruiken, zoals het maken van een bankje of verhoogde borders voor planten.

4. Breng vruchtbare grond aan

Verwijder het bestratingszand. Als u grond tekort komt, breng dan bij voorkeur een laag teelaarde aan of anders tuinaarde. Voeg een laag organisch materiaal toe in de vorm van compost of bladaarde en meng dit met de tuingrond. Waarom? Omdat organisch materiaal een uitstekende, langzaam werkende meststof is. Het zorgt voor een betere waterhuishouding en de planten kunnen beter voeding- stoffen opnemen.

5. Plant aan

Dompel de planten in een emmer water zodat de grond is volgezogen. Pak dan het beplantingsplan erbij. Zet vervolgens eerst alle planten met pot op de juiste plek volgens het beplantingsplan. Als u nog steeds tevreden bent over de plekken waar u gaat planten, graaf dan een gat, haal de plant uit de pot en zet de plant net zo diep in de grond als deze in pot stond.

6. Geef water en egaliseer de grond

Na het aanplanten geef u alle planten water. Zorg dat daarna de grond op alle plekken gelijk wordt gemaakt.

7. Onderhoud uw groene tuin

Ondanks dat de groene tuin makkelijk in onderhoud is, blijft enig onderhoud nodig.
Vooral belangrijk: blijf water geven indien nodig en verwijder onkruid zodra het verschijnt. Als u dat de eerste periode goed bijhoudt, scheelt dat veel werk in de toekomst!
Breng een laag compost of bladaarde aan in de herfst. Uitgebloeide bloemen worden pas in het voorjaar terug geknipt.

TIP

Probeer samen met bewoners uit de buurt aan de slag te gaan. Het maakt tuinieren veel gezelliger! en: Hoe meer mensen er meedoen, Hoe meer ruimte er is voor planten en dieren in de straat!