Berenklauw

De Berenklauw is een mooie bloeiende plant die een aanwinst is voor ruige bermen en natuurgebieden. In Nederland komen meerdere soorten Berenklauw voor. De Europese Berenklauw is de meest voorkomende, deze soort wordt 60 tot 80 cm hoog en is niet schadelijk voor de mens. 

Berenklauw

Reuzenberenklauw


De Reuzenberenklauw, die 3 meter hoog kan worden, en waarvan de bloemschermen 60 cm groot kunnen worden, kan men beter niet aanraken. De brandharen en de sappen van deze plant kunnen voor irritatie zorgen. In combinatie met zonlicht kunnen er blaren op de huid komen. Niet iedereen is hier gevoelig voor.

Beleid gemeente

De Reuzenberenklauw is een exoot (groeit van oorsprong niet hier), die bestreden moet worden. Zes keer per jaar moet deze gemaaid worden. Het maailoof moet worden afgevoerd.
De gemeente is bezig de locaties in kaart te brengen en zet daarna de bestrijding in. 

Melden Reuzenberenklauw in de openbare ruimte


Ziet u een berenklauw in de openbare ruimte op een gevaarlijke plaats, bijvoorbeeld langs fiets- en wandelpaden of bij speelplekken? Meld dit dan bij de gemeente. Vermeld duidelijk de plaats waar de berenklauw staat, voeg eventueel een foto bij. U kunt online een melding doen

Verwijderen Reuzenberenklauw in eigen tuin


Als u een Berenklauw uit uw tuin verwijdert, draag dan beschermende kleding en handschoenen. Haal de Berenklauw weg vóór de bloei of kort na de bloei om verspreiding door zaden te voorkomen. Steek de Berenklauw met een spa in de grond schuin af en haal de wortel zoveel mogelijk weg. De wortels en het groenafval kunt u kwijt in de tuingroendepots of op het scheidingsdepot. Doe bloemen met zaden zoveel mogelijk bij het restafval om verdere verspreiding te voorkomen.

Toch een Berenklauw aangeraakt?

  • Spoel onmiddellijk overvloedig met koud water.
  • Bedek de huid na het afspoelen tegen het zonlicht, vermijd een week lang de zon.
  • Ga naar de huisarts zodra er huidletsel te zien is.
  • Heeft u sap in uw ogen gekregen? Spoel uw ogen meteen uit met veel water en neem direct contact op met uw huisarts.
  • Heeft u sap in uw mond gekregen? Ga direct naar de spoedeisende hulp. Dit is zeer gevaarlijk.
  • Waarschuw kinderen voor de aanwezigheid van de berenklauw.