Taalhuis zoekt vrijwilligers
Stel dat je thuisland door oorlog of politieke meningsverschillen zo onveilig is geworden dat je hebt moeten vluchten. Zeker omdat je als ouder je gezin een veilige plaats wil bieden. Zo ben je in Nederland terecht gekomen en ben je uiteindelijk als politiek asielmigrant in de gemeente Uithoorn als inwoner opgenomen. Je wil zo snel mogelijk je best doen om te integreren en zo word je via de gemeente (verplicht) om naar een inburgerschool te gaan. De Nederlandse taal die je daar leert geeft je toegang tot al het andere wat er geleerd moet worden om wegwijs te worden in Nederland en om uiteindelijk op alle fronten zelfredzaam te kunnen zijn.
Naast de taal, is het leren van het ingewikkelde Nederlands financiële systeem, ook heel belangrijk. Hoe zorg je ervoor dat je huishoudboekje op orde is, hoe maak je de juiste keuze in uitgaven, hoe voorkom je betalingsachterstanden, welk verzekeringen moet je afsluiten en betalen? Voor ons vanzelfsprekend maar als je niet in Nederland geboren bent, is dit heel lastig. Uiteindelijk willen we allemaal onze (financiële) zaken zelf kunnen regelen.
Taalhuis heeft, in samenwerking met Uithoorn voor Elkaar, een leeraanbod ontworpen, gebaseerd enerzijds op taalondersteuning aanvullend aan de inburgering en anderzijds op het gebied van het leren omgaan met geld in het Nederlands financiële systeem. Hoe eerder er gestart kan worden met het vergroten van deze vaardigheden hoe beter men straks in staat is om zelfredzaam te zijn op het gebied van taal en financiën. Daar heeft iedereen profijt van!
Taalhuis is voor bovenstaand project op zoek naar vrijwilligers taal/financiën. Heb je hier affiniteit mee en minimaal een HAVO-diploma en sta je open voor culturele diversiteit? Dan zou dit een mooie vrijwillige klus voor je kunnen zijn! De tijdsbesteding voor dit vrijwilligerswerk behelst ca. 2 tot 4 uur per week, bestaande uit een deel voorbereiding en wekelijks, samen met andere vrijwilligers, 2 uur ‘les’ geven. Taalhuis zorgt voor een uitgebreide training en voor juiste, passende methodes om mee te werken.
Heb je interesse in deze vrijwillige functie, neem dan contact op met coördinatoren Claudia en Nici via (0297) 230 280 of mail naar taalhuis@stdb.nl onder vermelding van “taal/financien”.
Nederlands spreken: oefenen in de praktijk
Daarnaast start Taalhuis Uithoorn een Taalcafé in de nieuwe bibliotheek Uithoorn aan het Marktplein 65. Voor alle anderstaligen is het fijn om zoveel mogelijk te kunnen oefenen met Nederlands spreken en luisteren. Zo voelt men zich zekerder om een gesprekje in de winkel, met buren, collega’s of bijvoorbeeld op school te kunnen voeren.
In het Taalcafé gaan vrijwilligers en deelnemers elke week met elkaar (in kleine groepjes) in gesprek. Er wordt over veel verschillende onderwerpen gesproken. Familie, sport, gekke spreekwoorden of een bijzondere hobby; alles komt voorbij. Als er maar veel gesproken en geluisterd wordt! Sommige deelnemers doen iedere week mee, anderen wanneer het hen uitkomt.
Lijkt het jou leuk om Taalcafé vrijwilliger te zijn? Heb jij die flexibiliteit om ter plekke op de vraagstelling van de deelnemers te kunnen reageren en dit te vertalen naar een oefening voor een gesprek? Hou je van mensen en sta je open voor culturele diversiteit, dan zou dit wel eens een leuke vrijwilligersklus voor jou kunnen zijn.
Interesse? Neem contact op met coördinatoren Nici en Claudia via (0297) 230 280 of mail naar taalhuis@stdb.nl onder vermelding van “taalcafé”.
Volg ons