Help anderen met energie besparen

Inwoners die zelf maatregelen hebben genomen om energie en gas te besparen, kunnen ook anderen helpen. Bijvoorbeeld door hun ervaringen over zolderdakisolatie of vloerverwarming te delen. Daar is alle gelegenheid voor tijdens de open dagen van de Nationale Duurzame Huizen Route op zaterdag 2 en 9 november. Inwoners die soortgelijke stappen overwegen, kunnen dan binnenkijken bij een ander en de maatregelen in de praktijk zien.

Tijdens de open dagen delen bewoners hun eigen ervaringen en successen, maar ook wat ze achteraf anders zouden doen. Ze vertellen bijvoorbeeld hoe ze besparen door op inductie te koken of hoe ze van een vochtige zolder, dankzij isolatie, een nieuwe slaapkamer hebben gemaakt. Dit helpt anderen om een weloverwogen plan te maken voor hun eigen huis.

Meld uw huis aan

Iedereen die duurzame stappen heeft gezet, kan zijn of haar huis aanmelden op de website van de Nationale Duurzame Huizen Route. Wie het leuk vindt om de maatregelen in de praktijk te laten zien, kan ook zijn of haar huis openstellen tijdens de open dagen op zaterdag 2 en/of 9 november. 

Liever geen “open huis”?

U kunt uw woning aanmelden zonder mee te doen tijdens het open huis. Geïnteresseerden kunnen dan contact met u opnemen via een formulier. Zie voor meer informatie en antwoord op veel gestelde vragen duurzamehuizenroute.nl/aanmelden.

De Nationale Duurzame Huizen Route

De Nationale Duurzame Huizen Route is een onafhankelijk platform waar inwoners het hele jaar door inspiratie kunnen opdoen voor duurzaam wonen. Dit kan door onder andere verhalen te lezen, vragen te stellen aan huiseigenaren of bij een deel van de woningen een bezoek op afspraak in te plannen. Het initiatief wordt ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, zo’n 130 gemeenten, 3 provincies, de Volksbank en de Rabobank. Kijk voor verhalen en ervaringen op duurzamehuizenroute.nl

Uw huis openstellen is een mooie kans om anderen te helpen, nieuwe ideeën op te doen en een positieve bijdrage te leveren aan een duurzamere toekomst. U komt in contact met inwoners die vaak ook hun eigen ervaringen delen, waardoor u nieuwe ideeën opdoet voor verdere verduurzaming van uw eigen huis. Het kan een verrijkende uitwisseling van ideeën en inzichten zijn.