Project “Samen tegen jeugdcriminaliteit”

Van oktober 2023 tot februari 2024 heeft het project "Samen tegen jeugdcriminaliteit" gelopen. Het doel was - en blijft ook nu nog steeds - om jongeren meer weerbaar te maken. Een groeiend aantal jongeren wordt door criminelen benaderd om deel te nemen aan criminele activiteiten. Ronselaars, vaak zelf ook jong, zijn actief op social media, op straat of op het schoolplein. Met beloften van snel geld, populariteit, luxe en status worden jongeren de criminaliteit ingetrokken.

Gadgets Samen tegen Jeugdcriminaliteit
Foto: Gadgets die tijdens en na het project “Samen tegen jeugdcriminaliteit” zijn uitgereikt aan alle jongeren uit de gemeente Uithoorn/De Kwakel van 13 tot 16 jaar).

Soorten jeugdcriminaliteit en uitbuiting

  • Uitlenen van bankrekening of bankpas voor het parkeren of witwassen van crimineel geld;
  • Drugs of wapens uit containers halen;
  • Gedwongen seks, fysiek of via internet, bijvoorbeeld via chantage met seksfoto’s en -filmpjes;
  • Drugs, geld of wapens rondbrengen, drugs verkopen op school of op feesten;
  • Gedwongen werken in een drugslab of hennepkwekerij.

“Samen tegen jeugdcriminaliteit”

In 2023 tijdens de Week van de Veiligheid, van 9 tot 13 oktober, besteedde de gemeente extra aandacht aan deze vorm van criminaliteit. Op Vakcollege Thamen startte de gemeente het project “Samen tegen jeugdcriminaliteit” om scholieren weerbaarder te maken tegen criminele verleidingen. Experts gaven voorlichting aan tweedeklassers over de werkwijze van criminelen en de vaak ingrijpende gevolgen voor wie zich laat verleiden aan criminele activiteiten mee te doen. De jongeren zagen filmpjes van leeftijdgenoten die verkeerde keuzes hadden gemaakt. Na afloop kregen zij een gadget mee met informatie en adressen waar zij terecht konden (en kunnen) voor hulp. Bijvoorbeeld via een anonieme chat.

Gadget

Deze gadgets zijn beschikbaar gesteld aan alle jongeren van 13 tot 16 jaar, woonachtig in Uithoorn en De Kwakel. Hun ouders kregen een brief met informatie. Bij de brief zaten muntjes waarmee zij de gadgets op diverse locaties konden ophalen. De resterende gadgets die niet zijn opgehaald, zijn uitgereikt op SG Thamen en het Alkwin College aan alle jongeren in de leeftijd van 13 tot 16 jaar.

Zo hebben wij 1.250 jongeren voorzien van een gadget met informatie over de campagne “Steek jij je hand uit” en met nazorg vanuit expertisecentrum Fier. Fier helpt jongeren die te maken hebben (gehad) met geweld, anoniem verder naar hulpverlening vanuit de sociale kaart van de gemeente Uithoorn. 

Meer informatie

U kunt de videoboodschappen van ervaringsdeskundige jongeren (13 tot 16 jaar) bekijken op steekjijjehanduit.nl. Heeft u vragen naar aanleiding van het project? Mail ze naar gemeente@uithoorn.nl, onder vermelding van “Project Samen tegen jeugdcriminaliteit”.